در این مقاله به آموزش صفر تا صد لوله کشی پکیج می پردازیم، توجه داشته باشید لازم است کار اجزای لوله کشی پیج را در حد ممکن به فردی متخصص و حرفه ای در این زمینه بسپارید زیرا کوچک ترین خطا در انجام لوله کشی پکیج باعث عملکرد نادرست پیکیج می شود و در صورت استفاده از لوله نادرست برای لوله کشی موجب بروز مشکل در گرم کردن هوا می شود.
قبل از انجام کار لوله کشی پکیج لازم است نقشه دقیق از مکان هایی که قرار است شوفاژ در ساختمان قرار گرفته و نصب شوند را در دست داشته باشید.
تیم تهران تاسیسات به صورت 24 ساعته در 7 روز هفته پاسخگوی تماس جهت مشاوره و اعزام تیم فنی :
نکات قرار گیری پکیج در ساختمان
- توجه داشته باشید پکیج را بر اساس متراژ ساختمان انتخاب کنید که توانایی گرم کردن محیط را داشته باشد، نه زیاد بزرگ باشد کهموجب هزینه اضافی باشد نه کوچک باشد که توانایی گرم کردن فضا را نداشته باشد.
- پکیج را در مکانی از ساختمان نصب کنید که انجام لوله کشی آسان و به انشعاب گاز نزدیک باشد، تا حد امکان از نصب پکیج در تراس و بالکن ساختمان خودداری نمائید.
- رادیاتور شوفاژ را با توجه به آب و هوای منطقه، متراژ ساحتمان، جنس مصالح ساختمانی ،فضای اطراف ساختمان انتخاب کنید.
- بهتر است بررای افزایش عملکرد و راندمان رادیاتور شوفاژ زیر پنچره ها نصب شود و با تبادل هوای سرد، گرمای بیشتری به محیط و فضا انتقال بدهد، زیرا عملکرد رادیاتور به این صورت می باشد که هم از روش جریانات آب گرم در داخل لوله های رادیاتور گرما تولید می کند و هم از طریق گرفتن هوای سرد اطراف موجب گرم شدن هوای محیط می شود.
در صورتی که پنجره های ساختمان سرتاسری و تا کف زمین هستند می توانید با نصب رادیاتور ها به نزدیک ترین مکان از پنجره رانمان شوفاژ را بالا ببرید.
- لازم است هنگام نصب رادیاتور های شوفاژ توجه داشته باشید که فاصله رادیارتو ها در فاصله بین 10 تا 15 سانتی متر از کف زمین نصب شود جهت اتصال آسان شیر رادیاتور و تمیز کردن این قسمت راحت باشد.
- لازم است بدانید رادیاتور هایی که در آخرین قسمت چرخه لوله کشی شوفاژ قرار دارند باید بزرگتر باشد تا دسترسی به گرمای مطلوب داشته باشند.
- در نظر داشته باید که لوله های نصب شده در شوفاژ حتما باید هوا گیری شوند و هوای موجود در آنها تخلیه شود.

انواع لوله کشی پکیج
طریقه لوله کشی پکیج مانند لوله کشی آب ساختمان می باشد، در صورتی که لوله کشی آب به صورت انشعابی باشد لوله کشی شوفاژ نیز می تواند به روش انشعابی انجام شود.
- لوله کشی انشعابی روکار : در روش لوله کشی روکار از رایزر اصلی یک انشعاب آب سرد گرفته می شود و از روی کار رد شده و به پکیج می رسد
در لوله کشی انشعابی روکار، گاهی مشکلاتی به وجود می آید زیرا لوله ها در معرض سرما و گرما قرار دارند،برای حل این مشکل از لوله های پنج لایه استفاده می شود.
در روش لوله کشی انشعابی روکار، با استفاده از بست های متوالی در لوله های سفید نوسانات را کنترل کنیم زیرا لوله ها بعد از مدتی برای انتقال آب دچار نوسانات طولی و عرضی می شوند.
- لوله کشی انشعابی توکار : در روش لوله کشی توکار از رایزر اصلی یک انشعاب آب سرد گرفته می شود و از زیر کار به پکیج می رسد
در صورتی که زیبایی ساختمان مد نظرتان می باشد حتما باید از نوع لوله کشی انشعابی توکار استفاده کرد، زیرا در این شیوه لوله ما به طور کامل مخفی هستند.
در روش لوله کشی انشعابی توکار، به دلیل استفاده لوله های پلیمری می توان با پوشاندن لوله ها توسط سیمان از تغییر حالت اولیه لوله و خم شدن آن جلوگیری کرده، باعث افزایش راتدمان استفاده از آن شود.
مزایای لوله کشی شوفاژ و پکیج به روش روکار
- تشخیص به موقع نشتی لوله
- دسترسی آسان به لوله ها هنگام تعمیر یا تعویض
- انشعاب گیری از لوله اصلی
- کاهش هزینه نصب
- افزایش سرعت نصب
معایب لوله کشی شوفاژ و پکیج به روش روکار
نقص لوله کشی انشعابی روکار شوفاژ و پکیجئدر معرض دید قرار گرفتن لوله ها می باشد که برای حل این مشکل می توان لوله ها را در درون داکت قرار دهید.
در روش لوله کشی پکیج به روش انشعابی از لوله های پلیمری، فلزی و یا پنج لایه می توان استفاده کرد.
در صورتی که لوله کشی آب در ساختمان، کلکتوری باشد، لازم است از روش لوله کشی پکیج به شیوه کلکتوری استفاده کرد که این روش بیشتر ساختمان های در حال بازسازی و یا در حال ساخت اجرا می شود در روش لوله کشی پکیج به شیوه کلکتوری لازم است یک کلکتور مجزا را برای پکیج در نظر بگیریم و از رایزر اصلی یک انشعاب به کلکتور پکیج می کشانند و لوله ای که از کلکتور برمی گردد را به پکیج وصل می کنند، لوله های پلیمری و لوله های پنج لایه تنها لوله هایی هستند که در این روش از آن ها استفاده می شود.
مزایای استفاده از لوله پنج لایه در اجرای لوله کشی شوفاژ و پکیج
- ایجاد حرارت به طور یکسان در لوله زیرا لوله ها به شکل یک مسیر مستقیم و بدون خم قرار دارند.
- به دلیل وجود کلکتور می توان به صورت جدا آب هر رادیاتور را قطع و یا وصل کرد.
- احتمال پایین ترک خوردگی یا نشتی به دلیل نصب لوله های پنج لایه با روش پرس هیدورلیک یا دستی
- کاهش فشار وارده بر روی لوله پنج لایه
- کاهش انبساط طولی در لوله پنج لایه به خاطر لایه ورق آلومنیوم در لوله که باعث در برابر تغیر حالت در دمای بالا مقاومت نشان می دهد.
- استفاده از شیر هواگیری اتوماتیک روی هر کلکتور برای هواگیری اتوماتیک لوله
- جلوگیری از هدر رفتن دما به دلیل جنس لوله پنج لایه که مانند عایق از تبادلات گرمای لوله با محیط جلوگیری می کند.
برای اجرای عمل لوله کشی رادیاتور پس از انتقال لوله از پکیج به سمت هر رادیاتور شوفاژ، با نصب لوله آب گرم به شیر بالای رادیاتور جهت چرخه آب نیز آب سرد را زیر رادیاتور شوفاژ تا سمت پکیج می بریم.

نکات انتخاب مسیر مناسب در لوله کشی پکیج دیواری
در ابتدا با بررسی نقشه ساختمان باید مسیر مناسب برای لوله کشی پکیج دیواری انتخاب کنید، سپس طرحی برای شبکه لوله کشی بکیج آماده کنید و محل دقیق قرار گرفتن اتصال لوله ها را ترسیم کنید، در نهایت اندازه مسیر لوله کشی محاسبه کرده و به صورت عملی مشخص کنید چه مقدار لوله باید خریداری شود، بعد از خرید لوله های مورد نیاز به لوله کشی پیکیج اقدام فرمائید.
سایز لوله کشی پکیج
برای لوله کشی پکیج، قطر لوله بسیار مهم می باشد، موارد دیگر مانند؛ تعداد رادیاتورها، جنس لوله، طول رفت و برگشت لوله و .. اهمیت دارد.

لوله کشی تلفیقی
- لوله کشی رادیاتور با برگشت مستقیم
- لوله کشی رادیاتور با برگشت معکوس
هر یک از این روش ها با توجه به شرایط مختلف کاربردهای خاصی دارند، انتخاب نوع لوله کشی با توجه به مساحت محیط، روکار و یا توکار بودن لوله کشی ساختمان و تعداد رادیاتورها بستگی دارد، انتخاب روش هنگام بهره برداری درست پکیج بسیار اهمیت دارد.
کمترین سایز و طول لوله طوری در نظر گرفته می شود که جریان آب گرم به صورت یکنواخت بین همه رادیاتورها توزیع می شود.
سایز 20 و 25 لوله کشی تک لایه برای آب سرد و گرم، سایز 16 و 20 برای لوله پنج لایه و سایز20 , 25 , 32 در لوله کشی شوفاژ و سایز 40 در لوله کشی ساختمان های بسیار بزرگ با نوع لوله پلاستیکی سفید و لوله کشی پنج لایه از سایز 16 تا 32 می باشد.
لوله کشی پکیج با لوله های پنج لایه
ویژگی صیقلی بودن و گردش و انتقال خوبی که لوله های پنج لایه دارند باعث شده است لوله های بسیار مناسب برای لوله کشی پکیج دیواری شوند، برای لوله های اصلی در لوله کشی پکیج از لوله پنچ لایه سایز 25 استفاده می شود و برای آب مصرفی سایز 20، سایز 16 یا 20 نیز برای لوله کشی انشعابات فرعی استفاده می شوند.
سیرکوله در لوله کشی پکیج و شوفاژ
سیرکولاسیون یا سیرکوله کردن به معنی چرخش می باشد . سیرکوله شدن در لوله کشی پکیج یعنی استفاده از پمپ های سیرکولاتور برای گردش بهتر آب در لوله های رفت و برگشت رادیاتور و یا گردش آب بدون پمپ در سیستم می باشد.
سایز لوله کشی پکیج با لوله سفید
در لوله کشی پکیج دیواری با لوله های تک لایه بایستی با در نظر گرفتن قطر مناسب لوله کشی اجرا شود در غیر این صورت به پمپ پکیج برای بهبود گردش اب جهت گرم کردن بهینه رادیاتور ها احتیاج پیدا میکنیم.
همانطور که در پاراگراف های بالا اشاره شد, سایز لوله کشی پکیج با لوله سفید تک لایه از کوچکترین سایز یعنی قطر 20 میلیمتر برای انشعاب گیری رادیاتور شروع شده و بسته به نوع لوله کشی اعم از روکار یا توکار بودن لوله کشی پکیج, تا سایز 25 و 32 برای لوله های اصلی زیر پکیج افزایش میابد.
لوله کشی آب مصرفی برای آپارتمانهای زیر 100 را در لوله کشی توکار قطر 25 و در نوع توکار میتوان قطر 20 انتخاب کرد. اما در لوله کشی رادیاتور شوفاژ بایستی حداقل سایز لوله اصلی 25 باشد و انشعاب های فرعی به 20 ختم شود.
انتخاب پمپ مناسب
برای افزایش بازدهی سیر کولاسیون،پمپ انتخاب شده سیرکولاتور پکیج باید فرد ماهر و متخصص انجام شود، دور پمپ پکیج باید با دور پمپ سیرکولاتور پکیج نزدیک به همباشد تا به درستی عمل کند.